Popis
Hodí se na přípravu pomazánek (rozmixovaná), salátů, zeleninových směsí, polévek nebo jako příloha. Nejznámější pomazánkou z cizrny je hummus – pyré s česnekem, sezamovým krémem a citronovou šťávou.
Složení:
Cizrna. Může obsahovat stopy lepku.
Návod na přípravu:
Přebranou a propláchnutou cizrnu namočte na několik hodin (až 12 hodin) do většího množství vody. Po nabobtnání je dobré vodu z cizrny slít a na vaření použít novou – usnadní to její trávení. Následně ji v nepřikryté nádobě vařte doměkka a až na závěr osolte dle chuti.
Skladování:
Skladujte při teplotě do 25°C, ve stínu a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Výživové údaje ve 100 g výrobku:
Energetická hodnota 1529 kJ/ 364 kcal, tuky 6,0 g (z toho nasycené mastné kyseliny 1,0 g), sacharidy 61,0 g (z toho cukry 11,0 g), vláknina 17,0 g, bílkoviny 19,0 g, sůl 0,01 g.